Rankbrain

Rankbrain is een nieuw ontwikkeld systeem van Google. Het is gemaakt zodat Google een moeilijke of lange zoekopdracht te kunnen begrijpen. Zo kan Google dus links leggen tussen een vage zoekopdracht en het resultaat dat de gebruiker zoekt. Ook bepaalt Rankbrain mee welk zoekresultaat welke positie krijgt in de zoekresultaten.

Een zoekmachine heeft het moeilijk met zoekopdrachten die hij voor het allereerst ziet. Logisch. Als dezelfde vraag voor de zoveelste keer gesteld wordt, komt het antwoord direct uit parate kennis. Bij een nieuwe onbekende vraag moet Google zoeken naar mogelijke antwoorden. Hierna volgt een overweging: welk antwoord is de beste reactie op de vraag? Dit proces kost tijd. Dit komt dagelijks ongeveer bij 15 procent van de zoekopdrachten voor. Dat is meer dan je denkt, gezien er dagelijks drie miljard zoekopdrachten zijn. Dit komt dan dus neer op zo’n 450 miljoen zoek opdrachten.

Dus waarom is Rankbrain ontwikkeld? Puur om de bezoeker van betere antwoorden te kunnen voorzien. Het algoritme traint zichzelf via artificial intelligence om bepaalde patronen te kunnen herkennen. Hij kan dus met een onbekende zoek opdracht inschatten welke woorden of zinnen een soortgelijke betekenis hebben of in ieder geval iets van een relatie met elkaar hebben. Aan de hand van deze resultaten kan Google dan dus de zoekresultaten bieden. Dit wordt dus allemaal in een mum van tijd berekend. Dit is dus vooral een handig systeem bij een zoek opdracht die uit veel woorden bestaat.

Rankbrain is nog een erg nieuw systeem en er moet nog veel aan verbeterd worden voordat er echt duidelijk een verschil te merken is. in de begin tijd van het systeem werd er door de gebruikers niet eens een verschil opgemerkt. Het kwam pas uit toen Google zelf aan de wereld vertelde dat er een nieuw systeem was. Zelfs de SEO specialisten zagen geen duidelijk verschil destijds.

Laat een reactie achter